“KLOKA MÄNNISKOR ÄTER FISK”

- Ett gammalt ordspråk

#FISKARENBAKOMFISKEN

VÅRA LOKALA FISKARE

Vi vill lyfta fram våra lokala fiskare, vars fisk du hittar i vår disk. Fiskarnas skicklighet och hårda arbete gör det möjligt för oss att erbjuda riktigt färsk, hälsosam fisk på Fiskhuset.

Vi har fått följa med våra fiskare på deras fiskefärder och fått uppleva de tidiga mornarna, havsbrisen och stunden när dagens fångst lyfts i båten. Genom dessa upplevelser har vi fått en tydligare bild av hur krävande och värdefullt fiskaryrket är. Bakom varje gös och lake som levereras till Fiskhuset finns yrkesskicklighet, fysiskt arbete och många års erfarenhet av havet, fiskbestånd och väderförhållanden.

Genom att välja lokal fisk stöder du inte bara hållbart fiske, utan också hela kustsamhället. När du köper lokal fisk av oss hjälper du till att bevara ett yrke som på många håll håller på att försvinna. Samtidigt stärker du den regionala matkulturen och bidrar till att färsk, lokal fisk finns tillgänglig även i framtiden.

Följ med kampanjen: #FiskarenBakomFisken

  • JONI YRJÖNEN

    “Ykä” är redan sjunde generationens fiskare. Han började fiska med egna redskap redan som sjuåring. Idag fiskar han i Borgås inre och yttre skärgård med ryssjor, nät och långrev. Fångsten består b.la. av gös, sik och abborre. För honom betyder arbetet frihet att vara ute i naturen och frihet att fatta egna beslut. Hans favorit fiskrätt är stekta panerade abborrfiléer. Han betonar att yrkesfiskarens arbete är hållbart och att man alltid borde välja lokal eller åtminstone inhemsk fisk.

  • PETER NYHOLM

    Peter fiskar i Pernåviken, och fisket har varit en del av livet ända sen barndomen. Hans pappa var också yrkesfiskare. Det bästa med jobbet är friheten att arbeta i egen takt och att få vara ute till havs - även om man ibland måste ge sig ut i regn och storm. Favoriträtten är stekt gös med potatis. Han påminner om att yrkesfiskarens arbete måste göras i alla väder.

  • BÖRJE EK & GUNNEL BJÖRKELL

    Börje och Gunnel fiskar gös i Lillpernåviken. Fiskandet började redan som barn men yrkesfisket började på 1970-talet. Det bästa med arbetet är frihetskänslan och den friska havsluften, även om vädret, sälar och skarvar hämtar utmaningar. Hemma smakar deras egna strömmingslåda särskilt bra.

  • PER-JOHAN GABRIELSSON

    Per-Johan fiskar från Pernå till Sarfsalö och Kabböle. På sommaren även vid Digskär och Gåsören. Första fiskeminnet är långrevsfiske med gudfar. Vägen till yrkesfisket började med en uppmuntran av Börje Ek. Det bästa med arbetet är naturen och friheten att fatta egna beslut. Favoritfisken är sik och den egna kryddfisken.

  • BORIS EK

    Boris fiskar med nät vid Sarfsalö. På våren fiskar han huvudsakligen gädda och på vintern lake. Han började fiska redan som barn med hans far och bror Börje. Som fiskare började han jobba på 1980-talet. Fiskeyrket har han i blodet. Det bästa med jobbet är självständigheten och den friska havsluften. Favoritmaten är stekt gös och hans hälsning till kunderna är kort och klar: Kloka människor äter fisk.

  • ARI TOIVONIEMI

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Som stamkund får du förmåner, tips på fiskhantering, recept
och annat smarrigt innehåll.